Stille wegdekken en stille rails

Stille wegdekken en stille railsSinds begin tachtiger jaren is het begrip stil wegdek ontstaan, overgewaaid vanuit een rondweg om Brussel, via proefvakken in Zeeland naar een brede toepassing in Nederland met varianten als: enkellaags ZOAB, PEAB, dubbellaags ZOAB, SMA, ZSA en in de toekomst nog meer soorten tot wellicht ons eigen idee: de super stille Zoefmat.

Stille wegdekken en stille railsBelangrijke eigenschappen zijn de stroefheid, slijtvastheid , vervuilingsgevoeligheid en geluidreductie ten opzichte van glad asfalt DAB. De meetmethode ligt daarvoor vast in de zgn SPB methode volgens de ISO 13472 en CROW publikaties. Belangrijk is de droge toestand van het poreuze wegdek en de statistische verwerking van de data.

Stille wegdekken en stille railsHet vaststellen van de geluidsreductie behoort tot de werkterreinen van Geluidconsult. We hebben ervaring met dit soort metingen in zowel de stad als langs snelwegen.

Ook het railverkeer is in ontwikkeling. Gedempte wielen, beter geslepen rails en wielen, raildempers etc. Geluidconsult heeft kennis en ervaring met onderzoek naar de geluidafstraling van railconstructies en railvoertuigen.